TI TING DU KAN SIGE OM VM

TANKER DER LØBER IGENNEM EN MANDS HOVED UNDER EN FØDSEL

For nylig blev jeg far igen. Denne gang til en søn – så jeg nu har en af hver.
Indtil videre minder det meget om at være far til en pige – og det er kun i forbindelse med bleskift, at jeg skal være ekstra varsom.
Er jeg uopmærksom bare et halvt sekund, så bliver jeg tisset på. Det er fuldstændig lige som at stå ved et pissoir i pausen til en fodboldkamp.

Jeg har nu deltaget i fire fødsler, godt og vel.

Jeg prøvede selv at føde for nogle år siden i et DR3-program, hvor Emil Thorup og jeg fik spændt en maskine på maven, der skulle simulere veer – og så “fødte” vi ellers på direkte fjernsyn i fire stive timer.
Det var uden sammenligning det mest smertefulde, jeg nogensinde har prøvet – og jeg har endda set Dræberne fra Nibe to gange!

Så har jeg været med til min egen fødsel tilbage i april 1986. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke husker voldsomt meget fra den.

Men så har jeg selvfølgelig også været til stede ved mine to børns fødsler.

Jeg føler mig ret overbevist om, at der ikke er sket det store inden for fødsler i løbet af de seneste 32 år.
I hvert fald ikke i fødslernes infrastruktur.

Barnet ligger i livmoderen indtil det søger syd på – og passerer en passage så smal, at hvis du havde været i bil med udsigt til at skulle køre igennem en tilsvarende smal passage, så havde du nok søgt efter alternative ruter for at undgå ridser på siden af bilen.

 

TANKER DER LØBER IGENNEM EN MANDS HOVED UNDER EN FØDSEL

Noget der dog er relativt nyt, historisk set, er, at manden har så stor en rolle allerede fra barnet ligger inde i maven.

Jeg er stor tilhænger af, at mænd tager så aktiv del som muligt i både graviditeten, fødslen og selvfølgelig sidenhen barnets liv.

Når det så er sagt, så tænkte jeg, at jeg én gang for alle vil præsentere, hvad der løb igennem hovedet på mig under min søns fødsel for nyligt.

 

 

 

 • GAD VIDE HVOR LÆNGE JEG VILLE KUNNE HOLDE MIN MAD VARM UNDER DEN VARMELAMPE TIL BARNETDen stue vi var på, havde en af de her griselamper, som det hedder i Jylland. Jeg overvejede mere end en gang, om jeg mon kunne nå at hente en rullekebab og holde den lun under hele fødslen.

 

 

 • GAD VIDE OM DE, DER FØDER HJEMME, LIGE VARSKOR NABOERNE INDENJeg ville sgu få et chok, hvis der pludselig lød lignende skrig og skrål fra min nabos hus.

 

 

 • HVORFOR KAN PAKKEPOSTEN IKKE PRESSE HELT SIMPLE PAKKER IND GENNEM BREVSPRÆKKENNår man har set, hvad det er muligt at få ud gennem relativt lidt plads, så er det mig en gåde, at jeg så tit skal i pakkeshoppen for at hente pakker, der uden tvivl sagtens kunne moses ind gennem min brevsprække.

 

 

 • KAN JEG TILLADE MIG AT SE VM PÅ MIN TELEFON UNDER FØDSLEN?Jeg fandt frem til, at det kunne jeg ikke rigtig – men det passede med, at Emilie af og til lå på siden med ryggen mod mig – og så kan jeg ikke afvise, jeg kunne læne min telefon op af hendes ryg og se fodbold.
  Hey – det var Sverige mod Korea – det var vigtigt!

 

 

 • GAD VIDE OM BÅDE BARN OG MOR OVERLEVER DET HER?Det ser ret voldsomt ud, når sådan et barn kommer til verden – og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var nervøs for både Emilies og barnet velbefindende et par gange under fødslen.
  Men SPOILER ALERT – de klarede den begge to.

 

 • GAD VIDE HVORDAN EN EPIDURAL BLOKADE FØLES?Emilie fødte uden så meget som at få en Panodil, hvilket var dybt imponerende, for jeg må indrømme, at jeg var blevet ret træt af at stå op under hele fødslen. Så træt, at jeg overvejede at spørge efter en epidural-blokade til at slappe af på. Tanken blev dog aldrig ført ud i livet.

 

 • P-SKIVENJeg tænkte enormt meget på min p-skive. Var den nu sat rigtigt? Kunne jeg nå at sætte den, hvis den løb ud. Der var 24 timers parkering, men hvordan ved p-vagten, om skiven er sat kl 11 om formiddagen eller 11 om aftenen?! Jeg tænkte måske lidt for meget på min p-skive.

 

 • GAD VIDE OM JEG KAN HJÆLPE MED NOGET

  Jeg havde det et par gange på samme måde, som når jeg er på et værksted og mekanikeren står og reparerer min bil. Jeg vil så gerne hjælpe, men jeg er også bange for at komme til at røre ved noget, der går i stykker. Så jeg endte med at hente kolde klude til panden og stå at råbe: “TRÆÆÆÆK VEJRET…. HVOR ER DU SEJ”…. Altså til mekanikeren.

 

 • ER JEG KLAR TIL AT HAVE TO BØRN?Det er selvfølgelig lidt sent at få den tanke – men jeg kom frem til, at det er gået for andre før mig. Jeg nævner i flæng – Jimmy og Renes forældre fx  – de har jo også haft to børn.
  Da jeg under fødslen tager mig selv i at google “Jimmy + Rene + forældre” for at finde ud af om, de har klaret den eller om de er blevet skilt – da ved jeg, at jeg bruger for meget tid på at google ting – og hvis jeg skærer den tid fra og bruger den på mine børn og på Emilie – så skal det nok gå.

 

 

 

 • HVORNÅR SKAL JEG TAGE DET FØRSTE BILLEDE AF MIN SØN?De første billeder, jeg tog af Ellen, tog jeg præcis 6 minutter efter hun var født. Det synes jeg, her bagefter, var ALT for hurtigt – istedet for bare at være tilstede.
  Desuden er det begrænset hvor mange gange, jeg har set på de billeder sidenhen. For lad os bare være ærlige, børn ligner rosiner lige når de er kommet ud. Snaskede rosiner.
  Rosiner, du ville klage over til Sun-Maid, hvis der lå sådan nogle i pakken næste gang, du køber rosiner.

 

 • BARE HAN IKKE ER RØDHÅRET ELLER SORT… ELLER MÅSKE BEGGE DELEJeg skal understrege, at jeg intet har imod hverken rødhårede eller folk, der har andre hudfarver end min grissefarvede – men lige akkurat i forbindelse med fødslen – af min søn – håber jeg ikke, at der kommer en lille fyr ud af anden etnisk oprindelse. Jeg har i hvert fald ikke lyst til at møde en sort mand i lige netop den her gyde.

 

 

 • HOLD KÆFT, HVOR GÅR DET STÆRKT MED AT FÅ ET CPR-NUMMERJeg synes tit, jeg skal sidde i kø, hvis jeg skal have fat i det offentlige… Her kom cpr-nummeret lige efter fødslen – og helt uden enerverende ventemusik.

 

 

 • HVOR ER DET SINDSSYGT – HANS CPR-NUMMER INDEHOLDER DE FIRE CIFRE, JEG BRUGER SOM KODE I MOBILEPAYDet er sgu da for vildt. Nogen vælger koder efter deres børns fødselsdag – her var det nærmest omvendt. Jeg har overvejet at opkalde ham efter Thomas Borgen af den grund… men det bliver ved tanken.

 

 

 • HVORFOR SERVERER I RISTET BRØD?Det får man lige efter fødslen. Ristet brød med smør. Det er lækkert – men det er også mærkeligt.
  Så jeg tog min rullekebab, der lå under varmelampen.

 

 

 • DET KAN DA IKKE PASSE, AT VI BARE MÅ TAGE HJEM.Jeg kan huske, at jeg syntes, det var vildt første gang, vi blev forældre, at vi måtte tage hjem efter et par dage. Anden gang måtte vi tage hjem efter få timer…
  Man skal ikke engang bevise, at man kan finde ud af det.

 

 • HOLD NU KÆFT HVOR ER EMILIE SEJDet må være den tanke, der har fyldt mest efterfølgende. Tænk sig at kunne bringe et andet menneske til verden – og så endda rejse sig op og tage hjem umiddelbart efter.
  Jeg ved, hvordan mande-influenza føles. Jeg føler, jeg skal dø, bare jeg er lidt halv-forkølet. Jeg tør ikke tænke på, hvordan mande-veer må føles. Eller mandebristninger i mellemkødet… det må jeg kunne google.

 

 

 

18 kommentarer

 • Merete

  Meget underholdende og brugbart for sådan en Jordemoder som mig. Utroligt hvad der foregår i en mandehjerne:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Theresa

  Sjovt indlæg om en mands oplevelse af fødslen. Dog må jeg indrømme at jeg synes det er meget underligt at du synes det er okay at skrive, at du håber på ikke at få et rødshåret barn. Det er en underlig holdning i vores ellers meget politisk korrekte samfund at man godt må tale højt om at man synes det er er grimt at være rødhåret og for alt i verden ikke ønsker rødhårede børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • thomasskov

   Jeg vil gerne lige forsvare mig selv her. Grunden til at jeg ikke håber, at mit barn er rødhåret, er, at hverken Emilie eller jeg er rødhårede…
   Så var der kommet en ung Reimer Bo ud, kunne man jo frygte om, der havde været en gammel Reimer Bo forbi 😂
   Så jeg har absolut intet imod rødhårede, og jeg synes heller ikke, det er grimt at være rødhåret – men jeg ville fandeme synes, det var mærkeligt, hvis mit barn var rødhåret.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Min mand er blond og jeg er brunette – og knægten blev sgu rødhåret 😄 Min mand og jeg har begge meget store familier, hvor det røde hår ikke optræder nogen steder!? Og nej… postbuddet har i hvert fald ikke været forbi… de komme jo aldrig forbi mere 😉 Har sidenhen fundet ud af, at både mor og far skal være bærer af det røde gen – så kan barnet sagtens blive rødhåret. Rødt hår og blå øjne er den sjældneste farvekombi (indenfor normalspekret) hos mennesker. Hvem ved, måske hvis I fik et tredje barn, det ville blive en skøn lille ‘ginger’ 😊 Al held og lykke til jeres dejlige familie 💜💙

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone

  Man vil undres over hvad der kan mases gennem en brevsprække. Jeg har i hvert fald haft mit bøvl med at få pakker ud af postkassen, som lige akkurat kunne mases ind. Så deet… 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Nu har jeg født begge vores piger hjemme, en i sommeren 16 og en i november 17. Havde sagt til naboen jwg fødte hjemme, men hende i 16 kom kl 03:05 naboen havde intet hørt, kun min mand der ryddede op og gik ude i haven bagefter;) Hende fra 17 kom kl 13:45 en tirsdag eftermiddag, så der var ik nogle hjemme;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Min nabo lovede at sætte høj musik på (break on through med the Doors) hvis han hørte noget, da jeg oplyste ham om, at jeg skulle føde hjemme og at der kunne komme lidt lyde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Du skulle bare vide hvad vi kvinder tænker 😉
  Tillykke med jer 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Så er det derfor, at alle mænd lige skal over og mærke på temperaturen under varmelampen på læsestuen- Det hele handler om rullekebab! Jeg har flere gange, i mit arbejde som jordemoder, undret mig! – Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Sjov og underholdende læsning og ganske rigtigt ihvertfald det med fodbold. Da min første blev født var det under VM 1994 her fulgte min mand ihærdigt med på skærmen i venteværlset.han nåede dog at være til stede da vores søn kom

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Rullekebab? Det er jeg nødt til at vide hvad er!?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Det jyske udtryk for Dürüm/shawarma/hvad man nu ellers kalder det i KBH 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Duedal

  Virkelig fantastiske refleksioner 😁🤩. Forventningsfulde og fødeklare kommende fædre burde tvinges til at læse dine refleksioner … da jeg har en (tror jeg) ret reel mistanke om, at primært kvinder læser blogindlæg … Altså bortset fra Thomas Skov 😉👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa B

  Jeg tror ikke jeg har helt koncentreret ved de punkter efter p-skiven… jeg overvejer stadig hvordan han ved hvilken kl 11 du har sat skiven på… det kan han da ikke, men mindre han trasker rundt og tager billeder af alle biler? Og det kan han vel ikke? Men så alt fra 12 timers parkering og op er vel tidsubegrænset?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det både et skide sjovt og ret rørende indlæg! <3
  Ps. min mand tjekkede en del sportsnyheder under første fødsel og ingen naboer blev forskrækket da jeg fødte hjemme anden gang – lydløs som en Ninja! …ish 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Da jeg havde veer med vores første barn, spurgte min mand – helt seriøst mens jeg hang brummende ind over det smukke nysamlede puslebord – om jeg ikke troede, at han lige kunne nå ud og spille den holdkamp (badminton), han faktisk var udtaget til en time senere og så skynde sig tilbage 🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, rullekebab burde faktisk være obligatorisk på alle fødegange. Så tør jeg godt, blive mor!

  Og tillykke i øvrigt <3

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • SelvFØLGelig varskor man naboerne i tilfælde af hjemmefødselsplanlægning!

  Siden  ·  Svar på kommentar

KOMMENTÉR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

LÆS OGSÅ DETTE

TI TING DU KAN SIGE OM VM